Sony blijft kwakkelen

Het lukt tech-gigant Sony niet om de negatieve trend te doorbreken. Het bedrijf noteerde een verlies van $1,25 miljard in het fiscale jaar 2013. In 2012 had het bedrijf juist voor het eerst in vijf jaar weer winst geboekt. Sony voorspelt nu dat er ook dit fiscale jaar weer een verlies zal worden geleden.

De verkopen van het bedrijf stegen afgelopen jaar echter wel met 14,3 procent. Dit was voornamelijk het gevolg van een significante stijging in de verkopen van mobiele telefoons en de introductie van de nieuwe spelcomputer, de Playstation 4. De mobiel- en spelcomputerdivisies van Sony zagen de omzet respectievelijk met 29,6 en 38,5 procent stijgen. Op de verkoop van mobiele telefoons werd winst gemaakt. De opbrengst van de succesvolle introductie van de Playstation 4 vielen in het niet bij de enorme marketingkosten die bij de introductie gemoeid waren. Het grootste deel van het verlies was echter toe te schrijven aan het afstoten van de computer divisie van het bedrijf.

Voor het komende jaar maakte het management van Sony meerdere beloftes. Ten eerste beloofde de CEO dat de televisiedivisie van het bedrijf aankomend jaar winstgevend zal worden. Het WK kan daar ook aan bijdragen. Daarnaast verwacht Sony dat het aankomend jaar het aantal verkochte mobiele telefoons gaat verdubbelen.

De Xperia lijn met mobiele telefoons zoals de Sony Xperia Z2, Sony Xperia Z1 en de Sony Xperia Z1 compact doen het goed in alle segmenten van de markt. Het bedrijf verkocht afgelopen jaar 2 miljoen mobiele telefoons en wil dit jaar vier miljoen telefoons verkopen. Sony wil dit doen door het marketingbudget te verhogen en het aantal verkooppunten te laten toenemen van 8,000 naar 12,000. Daarnaast opent de tech-gigant, in navolging van Apple en Samsung, op hoog tempo exclusieve lounge winkels. Voor het einde van het jaar moeten dit er 500 wereldwijd zijn. De vraag is of al deze beloftes zullen worden nagekomen en Sony volgend jaar eindelijk structureel winst zal gaan maken.

 

sony