Herman Wijffels over schuldenvrij geld

Econoom Herman Wijffels staat positief ten aanzien van het idee van schuldenvrij geld, zo zei hij in een gesprek met Paul Buitink. Hoewel hij nog niet helemaal overtuigd is van het fenomeen Bitcoin gelooft hij wel in het idee van een alternatief schuldenvrij geldsysteem dat naast het officiële geld circuleert. Vooral op lokaal niveau kan dat de kwetsbaarheid van ons financiële systeem verkleinen.

Wijffels merkt op dat ons op schulden gebaseerde geldsysteem een groot probleem kent. Mensen zitten nu al vrij hoog in de schulden, waardoor de behoefte om meer geld te lenen afneemt. Er zijn vandaag de dag nauwelijks partijen die nog meer schulden op zich willen of kunnen nemen. Denk aan overheden die hun begrotingstekort moeten beperken, bedrijven die niet willen investeren bij gebrek aan vraag en aan consumenten die al hoge schulden hebben door bijvoorbeeld een hypotheek of studieschuld. Een  schuldenvrij geldsysteem kan dit probleem aan de vraagzijde van de economie verlichten.

Directe stimulering

Om de economie weer aan de gang te krijgen is er volgens Wijffels een meer directe vorm van economische stimulering nodig. Met de bestaande QE-programma’s van centrale banken hebben we deflatie tegen gehouden, maar ook niet meer dan dat. Veel effectiever zou het zijn als er direct geld geïnvesteerd werd in bijvoorbeeld infrastructuur, zoals het stroomnet. Dat zijn investeringen die toch gedaan moeten worden en die nu een goede impuls kunnen geven.

Herman Wijffels publiceerde op 7 juli 2014 zijn rapport ‘Een schuldbewust land’ voor het Sustainable Finance Lab. Klik hier voor meer informatie.