Marc Faber: “Er is geen exit strategie voor de Fed”

Er komt geen tapering en daar hebben we in september al het nodige over geschreven (zie hier en hier). We krijgen daarin bijval van niemand minder dan Marc Faber, die gisteren te gast was bij het programma Squawk Box van CNBC. Hij maakte duidelijk dat we niet hoeven te rekenen op een afbouw van het stimuleringsprogramma, maar op een uitbreiding van dat programma. “Het is niet de vraag of we gaan taperen. De vraag is waar het punt ligt waarop ze besluiten het stimuleringsprogramma uit te breiden naar $150 miljard, $200 miljard of $1 biljoen per maand.”

Volgens Faber heeft de Federal Reserve zichzelf klem gezet met het stimuleringsprogramma. De markt heeft daarop geanticipeerd en daarom kan Bernanke (en daarna Yellen) zich niet meer terugtrekken uit de obligatiemarkt. “Om het simpel te stellen: de Federal Reserve heeft zich in een positie genesteld die geen uitweg biedt”.

Marc Faber verwacht deflatoire crash

Volgens Faber heeft de wereld een enorme schuldenbubbel opgeblazen. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de stijging van de aandelenmarkt, de obligatiekoersen, de huizenprijzen en de goudprijs. Deze bubbel zal vroeg of laat eindigen met een deflatoire ineenstorting, aldus de beleggingsgoeroe. Hij licht zijn standpunt toe in het volgende filmfragment.