Voortvarende start Samsung Galaxy S5?

In april introduceerde de Zuid-Koreaanse conglomeraat Samsung haar nieuwe mobiele vlaggenschip, de Samsung Galaxy S5. De nieuwe telefoon werd direct hevig bekritiseerd door tech-journalisten door de beperkte veranderingen en verbeteringen ten opzichte van de voorganger van het model, de Samsung Galaxy S4.

Desalniettemin maakte het bedrijf één maand na de introductie van het nieuwe model bekend dat de telefoon meer werd verkocht dan zijn voorganger. In de eerste maand werden er meer dan 11 miljoen telefoons verkocht terwijl de Samsung Galaxy S4 in de eerste maand ‘slechts’ 10 miljoen keer werd verkocht.

Het verkooprecord geeft echter een vertekend beeld van het succes van de nieuwe telefoon. Het model werd namelijk in 125 landen tegelijk geïntroduceerd terwijl de Samsung Galaxy S4  slechts in 60 landen werd verkocht toen het model werd geïntroduceerd.

Of de Galaxy S5 daadwerkelijk een even groot succes zal zijn als de voorgaande modellen moet nog blijken. Ten eerste zal er binnenkort een nieuwe Iphone worden geïntroduceerd . Traditioneel de grote concurrent in het premium segment van de mobiele telefoons. Tot op heden is Samsung de grootste producent van mobiele telefoons. Het bedrijf verkocht in het eerste kwartaal maar liefst 89 miljoen telefoontjes. Toch nam het marktaandeel van Samsung in het eerste kwartaal af van 33 procent naar 32 procent. Dit is de eerste daling sinds het vierde kwartaal in 2009.

Samsung heeft namelijk te kampen met dezelfde uitdaging als Apple. Ook Apple zag zijn marktaandeel in het eerste kwartaal dalen. Op het premium segment maken beide bedrijven nog de dienst uit. Kunnen beide grootmachten zich echter aanpassen aan de stijgende vraag naar mobiele telefoons in het budget segment? Lenovo en Huawei, twee bedrijven die zich juist richten op het budget segment, winnen snel aan marktaandeel. Voor Samsung betekent dit dat zij naast de gebruikelijke concurrentie van op hun Galaxy S lijn ook de hete adem voelen op hun budget modellen.

samsung-galaxy