ECB kan nauwelijks genoeg obligaties vinden

De ECB maakte in januari bekend voor in totaal €1.140 miljard aan staatsobligaties op te kopen, maar het is de vraag of de centrale bank zoveel schuldpapier uit de markt kan halen. Er is nu al een schaarste aan veilig schuldpapier, gezien de extreem lage en soms zelfs negatieve rente op staatsleningen. Die schaarste zal alleen maar groter worden wanneer de ECB voor €60 miljard per maand in de obligatiemarkt stapt.

De ECB heeft gezegd dat ze naar rato staatsobligaties zal kopen van alle Eurolanden. De verdeelsleutel wordt daarbij bepaald door het aantal inwoners en de omvang van de economie van ieder Euroland. Dat betekent dat de ECB ook veel Duitse obligaties zal opkopen, schuldpapier dat nu al moeilijk te krijgen is. “Het zal daarom een uitdaging worden voor de ECB om haar QE doelstelling te behalen”, zo verklaarde Anthony O’Brien van Morgan Stanley tegenover de Wall Street Journal.

Vooral de Duitse staatsobligaties zijn schaars geworden door de vlucht naar veiligheid en door het streven van de Duitser overheid om het begrotingstekort terug te brengen naar nul. Dit jaar geeft Duitsland naar verwachting €147 miljard aan nieuwe obligaties uit met looptijden van twee tot dertig jaar, maar gedurende deze periode zal ook voor €132 miljard aan obligaties worden afgelost…

Short Supply for ECB

Vraag naar obligaties is veel groter dan het aanbod

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo