IJsland wil einde aan geldcreatie door banken?

landsbankiDe regering van IJsland bestudeert een revolutionair voorstel om de macht van geldcreatie weg te halen bij commerciële banken en deze terug te brengen in handen van de centrale bank. Een dergelijke monetaire hervorming zou uniek zijn in in ons moderne geldstelsel en zou de macht van de banken aanzienlijk inperken.

Het voorstel is afkomstig van Frosti Sigurjonsson en het rapport dat door vier verschillende centraal bankiers werd opgesteld is getiteld ‘Een beter monetair systeem voor IJsland’. Men identificeerde in totaal twintig crises sinds 1875 en ontdekte daarin een opvallend patroon. Over deze periode van 130 jaar was er zes keer sprake van een zeer ernstige crisis, waartussen steeds een periode van ongeveer vijftien jaar zat.

In deze tussenperiode was er steeds sprake van een sterke kredietgroei, wat volgens Sigurjonsson steeds de oorzaak was van een crisis. Hij concludeerde dat de centrale bank er keer op keer niet in slaagde de kredietgroei bij commerciële banken in toom te houden en de inflatie uit de hand liet lopen. Daarin zag hij de aanleiding voor speculatie en risicovol gedrag in financiële markten, waardoor banken omvielen en kostbare overheidsinterventies nodig waren.

Onder het nieuwe zogenaamde ‘Sovereine Geld’ voorstel zou de geldscheppende functie van commerciële banken exclusief in handen komen van de centrale bank. “De macht om geld te scheppen wordt gescheiden van de macht om te beslissen hoe dat nieuwe geld in de economie komt”, zo schrijft Sigurjonsson in het voorstel.

argentor

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo