Rusland legt oordeel Amerikaanse kredietbeoordelaars naast zich neer

De Russische centrale bank neemt niet langer de kredietbeoordelingen over die Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch afgeven voor Russische bedrijven, zo meldt Russia Today. Alle beoordelingen die sinds maart 2014 gemaakt zijn worden door de Russische centrale bank opnieuw aan een toetsing onderworpen, zo schrijft de Bank of Russia in een persverklaring. Dit besluit volgt op de afwaardering van Rusland tot één stap boven ‘junk’ status door kredietbeoordelaars Fitch en Moody’s. Standard & Poor’s beslist eind januari over een mogelijke afwaardering van Rusland tot de beruchte junk status.

Sinds de Russische inval in de Krim zijn verschillende Russische bedrijven geconfronteerd met een verlaging van hun kredietstatus. Niet veel later volgden de Westerse sancties tegen het Russsiche banksysteem, waardoor ook verschillende grote Russische bedrijven getroffen werden. De toegang tot dollars werd door de sancties afgekneld, waardoor bedrijven meer moeite hadden hun dollarschulden te betalen. Moody’s gaf Rusland afgelopen vrijdag nog een afwaardering, met als onderbouwing dat de Russische economie dit jaar met 5,5% en volgend jaar met nog eens 3% zal krimpen. Ook kredietbeoordelaar Fitch zet haar afwaardering van Rusland kracht bij door te wijzen op de economische krimp die het land de komende twee jaar zal meemaken.

Kredietbeoordeling

moodysDe kredietbeoordelingen van de Amerikaanse kredietbeoordelaars worden wereldwijd door beleggers en investeerders gebruikt om een inschatting te maken van het risico van een bepaalde belegging. Voor institutionele beleggers is de kredietstatus zelfs van doorslaggevend belang. Daalt het kredietoordeel voor een bepaalde belegging, dan moeten pensioenfondsen hun posities van de hand doen. In de praktijk zorgt dat voor een nog grotere daling van de waarde van dergelijke financieel activa.

Volgens de Russische minister van Economische Zaken is een afwaardering van Rusland door Standard & Poor’s zeer waarschijnlijk. Hij becijfert de verliezen als gevolg van de afwaardering op $20 tot $30 miljard. Dit zijn bijvoorbeeld kosten die Rusland maakt vanwege een hogere rentevergoeding op staatsobligaties. Ook werkt een lagere kredietstatus voor Rusland en voor Russische bedrijven het voor investeerders uit het buitenland minder aantrekkelijk om in Rusland te investeren.

Politiek gedreven

“De kredietbeoordelaars zijn private bedrijven, dus we nemen maar aan dat zij compleet onafhankelijk zijn en niet onderworpen zijn aan publieke druk. Echter zijn deze bedrijven gevestigd in een Amerikaanse context en zijn ze onderhevig aan de berichtgeving van internationale media die de neiging heeft een eenzijdig verhaal te geven – een zeer negatief verhaal, met name als het om de verslaglegging over Rusland gaat”, zo verklaarde Ben Aris van de Moscow Times in een ingezonden stuk. Veel Russische economen en deskundigen zijn van mening dat de kredietbeoordelingen uit de Verenigde Staten politiek gedreven zijn.

De Amerikaanse kredietbeoordelaars hebben de afgelopen maanden verschillende banken en energiebedrijven een afwaardering gegeven. Daardoor betalen deze bedrijven een hogere prijs om kapitaal aan te trekken. China en Rusland werken aan eigen kredietbeoordelaar, de Universal Credit Rating Group (UCRG). Dit jaar zal deze kredietbeoordelaar beginnen met het uitdelen van kredietscores aan Russische bedrijven.

Russische centrale bank legt kredietbeoordelingen uit VS naast zich neer

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo