Fuseren of overnemen bij gebrek aan beter

Deze bijdrage is afkomstig van Beurshalte

Volgens onderzoeksbureau Dealogic explodeert de markt voor Fusies en Overnames (M&A). In de eerste vier maanden van dit jaar is er voor een bedrag van $ 1,3 biljoen aan deals gesloten. Het ziet er niet naar uit, dat het tempo van het sluiten van deals gaat afnemen. Het omgekeerde is waarschijnlijker.

Volgens sommige analisten is de M&A golf de logische uitkomst van de financiële crisis die bedrijven al sinds 2008 in zijn greep houdt. Toen die zich aandiende, reageerden bedrijven door rigoureus het mes te zetten in de kosten en door de schuldenlast zo ver mogelijk te verlagen. Toen dat proces met veel succes was afgerond, maakte het management van bedrijven een volgende stap. Ze gebruikten hun opgeschoonde balans en de sterke Winst- en Verliesrekening niet om te investeren. De omstandigheden waren naar het oordeel van bedrijven te onzeker en te onduidelijk. Ze zagen weinig groeikansen met als gevolg dat de groei ook nagenoeg tot stilstand kwam. Om beleggers toch te plezieren besloten bedrijven voor vele miljarden eigen aandelen te gaan inkopen en om het dividend stelselmatig te verhogen. In 2015 zullen de grote Amerikaanse corporates hier meer dan $ 1 biljoen aan besteden.

grafiek-overnames1

Fusies en overnames van de laatste tijd (Bron: Financial Times)

Fusies en overnames

Deze strategie om beleggers tevreden te houden, ondanks een gebrek aan groei, heeft zijn langste tijd gehad. Beleggers wijzen er steeds nadrukkelijker op, dat bedrijven een korte termijn beleid puur sang voeren en in feite de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf verkwanselen door alsmaar niet te investeren. Bedrijven lijken echter niet geneigd aan de wensen van beleggers tegemoet te komen. Marktomstandigheden blijven in hun ogen uitdagend, omdat de consument in Europa en in de Verenigde Staten niet bereid is royaal de portemonnee te trekken. Als organische groei amper of niet is te behalen, is de beste oplossing om groei te kopen en daarmee kwam de huidige M&A golf op gang, waarbij opvalt dat het vaak om megadeals gaat. In 43% van de gevallen gaat het om grafiek-overnames2deals groter dan $ 5 miljard. Een tweede opvallend kenmerk van de huidige golf, is dat het doel van de overname niet is om weer organisch te gaan groeien, maar om in de kosten te gaan snijden om zo de winstgevendheid te verhogen. De overname van BG door Shell moet ertoe leiden, dat er in 2018 een bedrag van $ 2,5 miljard bespaard wordt. Bij Nokia, dat voor een bedrag van $ 15,9 miljard Alcatel-Lucent overnam, valt hetzelfde geluid te horen. In 2019 moet de nieuwe combinatie ruim $ 900 miljoen kunnen besparen. Van een strategie om te groeien is vooralsnog geen sprake.

In tijden van grote onzekerheden is het normaal dat bedrijven op zoek gaan naar mogelijkheden tot consolidatie binnen de eigen sector. Dat zal nu ongetwijfeld een rol spelen. De indruk bestaat echter, dat bedrijven tot actie overgaan zonder een duidelijke visie op de toekomst. Het lijkt handelen om te handelen om de boot niet te missen! Of beleggers daar blij mee zullen zijn, is nog maar de vraag.

Over beurshalte:

Dagelijks publiceert beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen.

Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo