Federal Reserve stelt renteverhoging verder uit

De Federal Reserve heeft besloten de rente voorlopig ongewijzigd te laten op een bandbreedte van 1 tot 1,25 procent. Ook liet de centrale bank weten dat ze voor het einde van dit jaar nog één renteverhoging wil doorvoeren en een begin wil maken met het terugdraaien van het stimuleringsprogramma.

Tijdens de FOMC bijeenkomst gaven 11 van de 16 bestuursleden van de Federal Reserve aan dat ze tevreden zijn over het huidige renteniveau. Vanaf oktober wil de centrale bank ook een begin maken met het afbouwen van het balanstotaal van $4,5 biljoen, het overblijfsel van verschillende monetaire stimuleringsprogramma’s die aan het begin van de crisis nodig waren om het financiële systeem te stabiliseren.

Federal Reserve bouwt stimulering af

Sinds het aantreden van Janet Yellen heeft de Federal Reserve al verschillende renteverhogingen doorgevoerd, met als doel de rente op de langere termijn te normaliseren tot een niveau van 2,75%. Volgend jaar wil de centrale bank de rente met 75 basispunten verhogen.

Met de aankondiging dat het balanstotaal vanaf volgende maand afgebouwd zal worden neemt de centrale bank een nieuwe stap richting normalisering van het monetaire beleid. Dat zal in eerste instantie gaan om $6 miljard aan staatsobligaties en $4 miljard aan hypotheekleningen per maand, maar stapsgewijs moet dat opgeschroefd worden tot $30 miljard aan staatsleningen en $20 miljard aan hypotheekleningen op maandbasis.

Balanstotaal Federal Reserve

Goudprijs in dollars onderuit

Het uitblijven van een renteverhoging was conform de verwachtingen, maar de toezegging dat de centrale bank vanaf oktober zal beginnen met het terugdraaien van het opkoopprogramma gaf beleggers meer vertrouwen in het monetaire beleid van de Federal Reserve.

De dollar steeg in waarde ten opzichte van andere belangrijke valuta en ook daalde de goudprijs uitgedrukt in dollars. Op de aandelenmarkt werd minder positief gereageerd op het vooruitzicht van een krapper monetair beleid, want de belangrijkste indices gaven wat terrein prijs.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.