Economie

Economisch Nieuws

Wat betekent renteverhoging Federal Reserve voor goud?

De Federal Reserve zal vanavond naar verwachting voor de derde en laatste keer dit jaar de rente verhogen. De markt verwacht een rentestap van 25 basispunten, waarmee de zogeheten ‘federal funds rate’ zal stijgen naar een bandbreedte van 1,25 tot 1,50 procent. Beleggers zullen vooral luisteren naar Lees verder..

Grafiek: Centrale banken bouwen stimulering af

De vier grootste centrale banken zijn langzaam maar zeker begonnen om hun stimuleringsprogramma’s af te bouwen. De ECB brengt haar opkoopprogramma terug van €60 miljard naar €30 miljard per maand, terwijl de Federal Reserve aan de andere kant van de oceaan al de eerste stapjes heeft gezet Lees verder..

EU wil strengere grenscontrole op contant geld en goud

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een nieuw wetsvoorstel om de grenscontroles op contant geld verder aan te scherpen. Momenteel hoef je alleen geldbedragen van meer dan €10.000 bij de douane aan te geven op het moment dat je de Europese Unie binnenkomt of verlaat, maar onder Lees verder..

Risicoweging staatsobligaties opnieuw ter discussie

Staatsobligaties hebben een bijzondere status in ons financiële systeem, omdat deze niet worden meegenomen in de risicoweging van de bankbalansen. Dat betekent dat banken geen kapitaal opzij hoeven te zetten voor staatsobligaties die door de drie grote kredietbeoordelaars als veilig worden bestempeld. Voor het uitbreken van de Lees verder..

Dollar stijgt scherp door belastingmaatregelen VS en renteverhoging Fed

Bij de G10-valuta was de dollar vorige week duidelijk de winnaar. De markten reageerden op het nieuws dat de Amerikaanse Senaat er dit weekeinde in geslaagd was een versie van het wetsvoorstel over belastinghervorming aan te nemen, waardoor de kans groter is geworden dat men het voor Lees verder..

Heeft dit geldsysteem nog wel een veilige haven?

Volgens vermogensbeheerder Bill Gross van Janus Henderson staat de financiële sector vandaag de dag voor een grote uitdaging, omdat er binnen het financiële systeem niet langer meer een echte veilige haven bestaat. Door de extreem lage rente zijn ook staatsobligaties inmiddels relatief duur geworden, waardoor deze volgens Lees verder..

Beleggers kiezen Bitcoin boven goud?

Stel je voor dat iemand je $10.000 geeft, op voorwaarde dat je er tien jaar lang niets mee mag doen. Zou je dan kiezen voor contant geld, staatsobligaties, goud of bitcoin? Precies die vraag legde het voormalige Amerikaanse congreslid Ron Paul voor aan zijn ruim 650.000 volgers Lees verder..

Olie in yuan komt langzaam dichterbij

De ambitie van China om olie in yuan te verhandelen zou een grote impact kunnen hebben op het wereldwijde monetaire systeem zoals we dat nu kennen, maar het kan nog lang duren voordat dat punt bereikt wordt. Een rondvraag van Bloomberg onder verschillende analisten en economen leert Lees verder..

Iran en China willen in eigen valuta handelen

Iran en China zijn vastberaden om een alternatief te zoeken voor de dollar in het handelsverkeer tussen beide landen. Dat zei de gouverneur van de Iraanse centrale bank na afloop van een ontmoeting met politiek adviseur Chen Yuan van de Chinese People’s Political Consultative Conference. Beide landen zien mogelijkheden Lees verder..