Economie

Economisch Nieuws

Merkel: “Situatie Turkije bewijst waarde gemeenschappelijke munt”

De problemen in Turkije en de zorgen over de lira bewijzen volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel de waarde van een gemeenschappelijke munt als de euro. Volgens haar is de euro een waardevolle verdediging tegen de speculaties op de valutamarkt waar Turkije momenteel zoveel last van heeft. Tijdens Lees verder..

Russische minister van Financiën: “Dollar te riskant”

De Amerikaanse dollar is geen betrouwbaar betaalmiddel meer voor het internationale handelsverkeer, zo verklaarde de Russische minister van Financiën Anton Siluanov afgelopen weekend in een interview met de Russische publieke zender Rossiya 1. Rusland zou volgens de minister moeten overwegen nationale valuta te gebruiken in het grensoverschrijdende betalingsverkeer. Lees verder..

Crisis Turkije verdiept zich: vlucht naar dollar, yen en Zwitserse frank

De Turkse lira raakte in een vrije val, terwijl president Erdogan en zijn financiële adviseurs de controle over de situatie kwijt lijken te raken en steeds absurdere en nuttelozere uitspraken doen. Eerder vorige week liet de euro een bescheiden rally zien, maar de winst werd meteen weer Lees verder..

Huizen worden onbetaalbaar voor starters

De huizenprijzen zullen de komende twee jaar waarschijnlijk nog blijven stijgen en daarmee wordt het voor starters steeds moeilijker om iets te vinden, zo blijkt uit onderzoek van RTL Z. Door de lage rente blijft de vraag naar koopwoningen toenemen, terwijl het aanbod veel minder snel groeit. Lees verder..

Turkije wil geld lenen in Chinese yuan

De regering van Turkije heeft plannen om obligaties uit te schrijven in Chinese yuan, zo maakte president Erdogan afgelopen vrijdag bekend bij de presentatie van zijn nieuwe 100-dagen plan. Ook sprak hij zijn voornemen uit om de economische samenwerking met landen als China, Rusland en India de komende jaren Lees verder..

EU wil bedrijven beschermen tegen sancties Iran

De Europese Unie doet een poging om bedrijven te beschermen tegen de sancties die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan Iran. De eerste ronde van sancties die deze week zijn ingegaan leggen beperkingen op het het betalingsverkeer en de aanvoer van bepaalde machines en onderdelen, maar in Lees verder..

Tip: Nieuw boek over geld

Over geld en het monetaire systeem wordt de laatste jaren veel geschreven, maar hoe zit ons huidige geldsysteem eigenlijk in elkaar? Econoom Wim Boonstra van de Rabobank publiceerde onlangs een nieuw boek, waarin deze materie uitgebreid en in begrijpelijke taal wordt behandeld. Het boek ‘Geld – Wat Lees verder..

Turkse lira naar nieuw dieptepunt

De Turkse lira verloor maandag 5,5% van haar waarde en bereikte daarmee het laagste niveau ooit ten opzichte van de dollar. De munt staat al langer onder druk, maar sinds het begin van dit jaar is de neerwaartse trend in een stroomversnelling terechtgekomen. Aanleiding voor de meest Lees verder..

Inflatie naar hoogste niveau in jaren

Nederlanders betaalden in juli 2,1% meer voor goederen en diensten dan een jaar geleden, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Een maand eerder was de prijsstijging nog 1,7% op jaarbasis, maar door de stijging van de huren die in juli werd doorgevoerd stijgt de prijzen Lees verder..