Economie

Economisch Nieuws

Column: Nederlandse economie blijft kwetsbaar

De Nederlandse economie groeit weer en was vorig jaar zelfs even de snelst groeiende economie van de hele Eurozone. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de groei breed gedragen, omdat zowel de investeringen als de export sterk toenemen en omdat ook het aantal banen en Lees verder..

Venezuela haalt $735 miljoen op met nieuwe cryptomunt

De regering van Venezuela heeft $735 miljoen opgehaald met de uitgifte van een nieuwe virtuele munt die gedekt wordt door de olievoorraden van Venezuela. In totaal wil de regering 100 miljoen van deze nieuwe virtuele munten met de naam ‘petro’ in omloop brengen. De petro is gedekt door Lees verder..

Zwitserland houdt referendum over geldcreatie

In Zwitserland wordt later dit jaar een referendum gehouden over een herziening van het geldsysteem, waarbij de centrale bank de kredietverlening van commerciële banken overneemt. Volgens de voorstanders van dit initiatief worden banken daardoor minder kwetsbaar, omdat ze dan alleen geld kunnen uitlenen dat spaarders beschikbaar hebben Lees verder..

Millennials verdienen niet meer dan vorige generatie

Het inkomen van millennials is vrijwel niet gestegen ten opzichte van de vorige generatie, zo blijkt uit onderzoek van de Resolution Foundation dat in acht verschillende Westerse landen werd uitgevoerd. De resultaten van het onderzoek laten zien dat de jongste generatie er financieel gezien vrijwel niet op Lees verder..

Rentelasten in Verenigde Staten gaan flink toenemen

De schuldenlast van de Verenigde Staten zal de komende jaren flink toenemen door een combinatie van hogere overheidsuitgaven en een stijgende rente, zo waarschuwt zakenbank Goldman Sachs. Volgens analist Alec Phillips voert de Amerikaanse regering onder leiding van president Trump een zeer ongebruikelijk fiscaal beleid, door de Lees verder..

Kredietbeoordelaar S&P waarschuwt voor hoge schulden bedrijven

Kredietbeoordelaar S&P waarschuwt in een nieuw rapport dat bedrijven met hoge schulden in de problemen kunnen komen zodra de rente stijgt en banken de kredietkraan dichtdraaien. Door jaren van extreem lage rente en soepele kredietvoorwaarden konden bedrijven zich heel goedkoop in de schulden steken, waardoor ze anno Lees verder..

Russische banken hebben SWIFT betaalsysteem niet meer nodig

Alle grote banken en financiële instellingen in Rusland zijn gereed om over te schakelen van het Westerse SWIFT betaalsysteem naar een systeem dat in eigen land ontwikkeld is. Dat zei de vice-premier van Rusland, Arkady Dvorkovich, in een interview met het Russische persbureau TASS. Daarmee is de financiële sector van Lees verder..

Zijderoute uitgebreid met spoorlijn door Kaukasus

De Chinese zijderoute heeft er met de opening van een vernieuwde spoorlijn door de Kaukasus een nieuw traject bij gekregen. Deze route begint in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, en volgt daarna een route door de vallei van de Kaukasus richting de Georgische hoofdstad Tblisi. Van daaruit Lees verder..

Dollar profiteert amper van positieve verrassing Amerikaanse inflatie

De valutamarkt lieten vorige week aardig wat volatiele handel zien. De opwaartse verrassing bij de Amerikaanse inflatie had een heel onverwacht effect op de dollar, die maakte namelijk een enorme val naar een nieuw laagterecord in vele jaren, om daarna aan een net zo scherpe rally te Lees verder..