Economie

Economisch Nieuws

Arnoud Boot: “Het is tijd voor een depositobank”

Banken moeten meer speelruimte krijgen om de concurrentie met nieuwe financiële instellingen aan te kunnen, maar tegelijkertijd verwachten we dat het betalingsverkeer tussen banken altijd veilig en probleemloos verloopt. Deze twee activiteiten gaan in de praktijk echter moeilijk samen, zoals de financiële crisis van 2008 heeft laten Lees verder..

Dollar hervat rally na hawkish Fed; ECB is dovish

De tegenstelling tussen het steeds ‘hawkisher’ wordende wereldbeeld van de Federal Reserve ten opzichte van vrijwel alle andere belangrijke valutazones werd vorige week groter na de bijeenkomsten van de Fed en de ECB. Een renteverhoging door de Fed ging gepaard met de duidelijke suggestie dat vier renteverhogingen Lees verder..

ECB stopt dit jaar met stimuleringsprogramma

De ECB heeft besloten haar stimuleringsprogramma te beëindigen. Tot en met september blijft de centrale bank voor €30 miljard aan staatsobligaties opkopen, maar in de laatste drie maanden van het jaar wordt dat gehalveerd tot een tempo van €15 miljard. Na december zal het opkoopprogramma stoppen, al Lees verder..

Wie financiert de Amerikaanse schulden?

Enige tijd geleden maakte de Amerikaanse president zijn belastingplannen voor de komende jaren bekend. Hij wil de economie verder stimuleren en dat zal tot gevolg hebben dat het begrotingstekort de komende jaren flink zal oplopen. De grote vraag is nu wie deze tekorten gaat financieren, want het Lees verder..

ECB: ‘Italië geen bedreiging voor eurozone’

Ondanks de grote volatiliteit op de financiële markten als gevolg van de politieke situatie in Italië is er geen sprake van een bedreiging voor de eurozone. Dat zei Vitas Vasiliauskas van de Algemene Raad van de ECB tegenover Reuters. De afgelopen weken was het door de ontwikkelingen Lees verder..

Dollar-rally onderbroken, opkomende markten volatiel

De dollar bewoog afgelopen week niet zo sterk ten opzichte van de meeste belangrijke valuta. Dit maskeerde de enorme volatiliteit die de belangrijke valuta van opkomende markten beleefden – vooral de Braziliaanse real. Daarbij vergeleken waren de bewegingen van de G10-valuta mild. De Europese valuta leefden onder Lees verder..

Wanneer stopt de ECB met stimuleren?

Door de ontwikkelingen in Italië lijkt de ECB opeens meer haast te hebben met het afbouwen van opkoopprogramma. Het kan blijkbaar niet de bedoeling zijn dat landen de begrotingsregels overboord gooien, in de veronderstelling dat de centrale bank de tekorten zal blijven financieren. ECB-bestuurslid Sabine Lautenschläger liet Lees verder..

Poetin: ‘Europa heeft importheffingen aan zichzelf te wijten’

Europa heeft de economische sancties uit de Verenigde Staten voor een belangrijk deel aan zichzelf te wijten. Dat zei de Russische president Poetin in zijn jaarlijkse vraag en antwoord sessie met het publiek. Hij refereerde aan zijn toespraak voor de Veiligheidsconferentie van München in 2007, waarin hij waarschuwde voor Lees verder..

Euro stabiliseert na afname spanningen in Italië

Ondanks de plotselinge toename van volatiliteit op de valutamarkt eindigden de G10-valuta de week niet ver van hun beginpunt. Opnieuw ging de aandacht vooral uit naar het politieke nieuws uit Italië; de positieve berichten uit zowel de eurozone als de VS werden door de handelaren grotendeels genegeerd. Lees verder..