Kredietcrisis

Begrotingstekort VS naar hoogste niveau sinds 2012

Het begrotingstekort van de Verenigde Staten kwam het afgelopen fiscale jaar uit op $779 miljard, een stijging van 17% ten opzichte van een jaar eerder. Sinds 2012 is het tekort niet meer zo groot geweest als nu, wat voor een belangrijk deel toegeschreven kan worden aan het Lees verder..

De obligatiebubbel van de ECB in één grafiek

De ECB heeft sinds het begin van haar opkoopprogramma in 2015 al meer dan €2 biljoen aan staatsobligaties van landen uit de Eurozone opgekocht. De centrale bank haalde iedere maand voor tientallen miljarden euro’s aan obligaties uit de markt en kocht daarmee veel meer schuldpapier op dan wat Lees verder..

De val van Lehman luidde de pensioencrisis in

Afgelopen maand was het tien jaar geleden dat met de val van Lehman Brothers de grootste crisis sinds die van de Jaren Dertig van de vorige eeuw een aanvang nam. Is er sindsdien iets ten goede gekeerd in de financiële sector. Is die sector gezonder en op Lees verder..

‘Italië is niet van plan de euro te verlaten’

De nieuwe begroting in Italië maakt beleggers nerveus en zorgde afgelopen vrijdag in Milaan al voor een stevige daling op de beurs. De handel in bankaandelen werd daar zelfs even stilgelegd, omdat de koersen te hard omlaag gingen. Ook schoot de rente op Italiaanse staatsleningen omhoog, waarmee Lees verder..

Buitenlandse financiering Amerikaanse staatsschuld neemt af

De Amerikaanse overheid wordt meer afhankelijk van financiering uit eigen land, want uit een onderzoek van Deutsche Bank blijkt dat buitenlandse investeerders en centrale banken de laatste jaren langzaam hun positie in het schuldpapier van de Verenigde Staten afbouwen. De volgende grafiek suggereert dat er de laatste Lees verder..

De Achtste Dag: Documentaire over de financiële crisis

In 2008 brak de grootste crisis uit sinds de Grote Depressie van de jaren dertig. Om te voorkomen dat het financiële systeem zou vastlopen werd besloten de meeste banken met overheidsgaranties en belastinggeld overeind te houden. Bijna tien jaar later lijkt de crisis helemaal achter ons te Lees verder..

Steeds meer geleend geld op de beurs

Beleggen met geleend geld wint aan populariteit, zo blijkt uit cijfers van Thomson Reuters en de toezichthouders FINRA en CFTC. Zoals de volgende grafiek laat zien zitten beleggers momenteel met ongeveer $400 miljard aan geleend geld op de Amerikaanse aandelenmarkt. Het gaat dan voornamelijk om beleggingsproducten met Lees verder..

Negatieve rente bij Hamburger Sparkasse

Met ingang van september introduceert ook de Hamburger Sparkasse een negatieve rente voor vermogende spaarders. Klanten die meer dan €500.000 op hun betaalrekening of spaarrekening hebben staan moeten over het bedrag boven deze grens binnenkort 0,4% rente per jaar betalen. Dat is dezelfde rente die de ECB Lees verder..

China leent miljarden uit aan Turkije

De economische crisis in Turkije weerhoudt China er niet van miljarden te investeren. Zo heeft Turkije vorige maand een lening van $3,6 miljard afgesloten via de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), bedoeld voor de verbetering van de infrastructuur van het land. Daarnaast verstrekte de bank nog Lees verder..