Kredietcrisis

Italië hoopt op verlenging stimuleringsprogramma ECB

De Italiaanse regering hoopt dat de ECB nog iets langer doorgaat met haar stimuleringsprogramma, omdat men vreest dat speculanten op de obligatiemarkt hun pijlen zullen richten op het Italiaanse schuldpapier. De secretaris van de Italiaanse ministerraad, Giancarlo Giorgetti, zei in een interview met de krant Il Messaggero dat Lees verder..

Bedrog en wangedrag financiële sector is van alle tijden

De financiële crisis die in 2008 begon is op papier voorbij, maar in de praktijk is de crisis overal terug te vinden. Door die crisis raakte de wereld ondergedompeld in een diepe en lange recessie die wereldwijd het ontslag van miljoenen werknemers en het faillissement van duizenden Lees verder..

Duitsers hamsteren steeds meer contant geld

Contant geld wordt in het dagelijkse betalingsverkeer steeds minder vaak gebruikt, maar als spaarmiddel blijkt het nog steeds zeer populair te zijn. Zoals we eerder al schreven levert sparen bij een bank vrijwel geen rente meer op, waardoor je net zo goed een deel van je spaargeld Lees verder..

Bankensector Italië financiert steeds groter deel staatsschuld

Italiaanse banken hebben in mei en juni voor in totaal €28 miljard aan schuldpapier van hun eigen overheid aan de balans toegevoegd. Daarmee heeft de bankensector van het land nu in totaal €381 miljard van de totale Italiaanse staatsschuld in handen. De aankopen van schuldpapier door banken is Lees verder..

Nederlanders sparen te weinig

Nederlanders hebben in vergelijking met huishoudens in andere Europese landen weinig spaargeld, maar daar staat tegenover dat we veel vermogen hebben in de vorm van overwaarde op een eigen huis en in besparingen via de pensioenfondsen. Dat concludeert de Rabobank in een nieuw onderzoek dat deze week Lees verder..

ABN Amro verlaagt spaarrente naar 0,01%

De ABN Amro verlaagt de basisrente op haar spaarrekening van 0,03 naar 0,01 procent, zo blijkt uit een email die onlangs naar klanten gestuurd werd. Ook gaan de bonusrente en de maximale rente verder omlaag, waardoor spaargeld nog minder geld oplevert. Was de maximale rente voor dit Lees verder..

Lex Hoogduin: “Centrale banken hebben verkeerde diagnose gesteld”

Centrale banken hebben in 2008 de verkeerde diagnose gesteld en hebben daardoor niet de juiste maatregelen genomen. Dat zegt voormalig centraal bankier Lex Hoogduin in een interview met Café Weltschmerz. Banken hebben weliswaar meer buffers aangelegd en ook is het toezicht op de bankensector verscherpt, maar het Lees verder..

Realiteitszin op de financiële markten lijkt zoek

Beleggers moeten zich onderhand toch wel gaan afvragen of alles wel goed gaat op de financiële markten. De geopolitieke spanningen nemen alleen maar toe en zowel in Europa als in de VS wordt het monetair beleid op zijn kop gezet. Reacties blijven echter nagenoeg uit. De MSCI Lees verder..

Is de financiële cyclus getemd?

Tien jaar na de financiële crisis lijkt alles weer goed te gaan, maar nog steeds worstelen economen met de vraag of de economie nu echt sterker is geworden. De schulden zijn wereldwijd nog hoger dan voor de crisis en in sommige landen zijn de banken zijn nog Lees verder..