Kredietcrisis

China krijgt afwaardering van S&P

Kredietbeoordelaar S&P heeft de kredietscore van China met één stap verlaagd van AA- naar A+, de eerste afwaardering sinds 1999. In een verklaring noemt de kredietbeoordelaar de snel stijgende schulden in China als belangrijkste reden voor de afwaardering. De afgelopen twintig jaar is de Chinese economie uitzonderlijk Lees verder..

Oud-bankier Deutsche Bank aangeklaagd voor fraude met subprime hypotheken

Ongeveer tien jaar na het uitbreken van de subprime crisis in de Verenigde Staten heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie een rechtszaak aangespannen tegen Paul Mangione, een oud-bankier van Deutsche Bank die verantwoordelijk was voor de subprime beleggingsproducten die aan beleggers verkocht werden. Deze gebundelde hypotheekportefeuilles werden Lees verder..

Amerikaanse staatsschuld boven de $20 biljoen

De staatsschuld van de VS is de grens van $20 biljoen gepasseerd, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën afgelopen vrijdag bekend. De totale schuldenberg schoot omhoog van $19,8 naar $20,1 biljoen, nadat het Congres overeenstemming had bereikt om het schuldenplafond drie maanden vooruit te schuiven. De afgelopen Lees verder..

Infographic: De geschiedenis van krediet

Het fenomeen krediet bestaat al duizenden jaren. Ook in oude samenlevingen die nog niet bekend waren met munten en bankbiljetten werden al kredieten verstrekt, bijvoorbeeld in de landbouw. De volgende infographic van Visual Capitalist laat zien hoe het fenomeen krediet zich door de tijd heen ontwikkeld heeft en welke instrumenten gebruikt Lees verder..

Grafiek: Centrale banken financieren overheidsschulden

Centrale banken hebben sinds het uitbreken van de crisis op grote schaal staatsobligaties opgekocht om de rente omlaag te drukken. De Federal Reserve was de eerste centrale bank die begon met het omstreden beleid van ‘quantitative easing’, maar inmiddels hebben alle grote centrale banken dit voorbeeld overgenomen Lees verder..

Lage rente centrale banken helpt vooral de rijken

De extreem lage rente die centrale banken nu al tien jaar hanteren om de economie te stimuleren blijkt vooral gunstig uit te pakken voor grote bedrijven en zeer vermogende particulieren, zo schrijft de Financial Times. Terwijl centrale banken graag beweren dat ze de economie en de arbeidsmarkt willen Lees verder..

Zweedse centrale bank wil definitie van inflatie veranderen

De Zweedse centrale bank wil haar definitie van inflatie veranderen door de kosten van de hypotheek niet meer mee te nemen in het mandje van goederen en diensten waarmee de prijsontwikkeling bepaald wordt. Een opmerkelijk besluit, aangezien wonen juist de belangrijkste kostenpost is voor de meeste Zweedse huishoudens en Lees verder..

Centrale banken financieren 20% van de staatsschulden

De vier meest prominente centrale banken in de wereld hebben op dit moment al een vijfde deel van de totale staatsschuld van hun eigen overheid in handen, zo meldt de Financial Times. De Federal Reserve, ECB, Bank of Japan en Bank of England hebben sinds het uitbreken Lees verder..

Schulden Amerikaanse huishoudens naar recordhoogte

De totale schulden van Amerikaanse huishoudens stegen in het tweede kwartaal naar een nieuw record van $12,8 biljoen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Federal Reserve Bank van New York. De toename werd mede veroorzaakt door een stijging van het aantal autoleningen en creditcardschulden. De private schulden in de Lees verder..