Rusland voegde in mei 21,7 ton goud aan reserves toe

Rusland heeft in mei 21,77 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de centrale bank. Met deze aankoop breidt het land haar totale goudvoorraad uit naar 1.708 ton, goed voor een zesde plaats op de ranglijst van landen met de grootste publieke goudvoorraden.

Sinds het begin van dit jaar heeft Rusland al 93,3 ton aan haar reserves toegevoegd, waarmee ze opnieuw de grootste afnemer is van het edelmetaal. De centrale bank koopt een aanzienlijk deel van de binnenlandse goudmijnproductie op, omdat het edelmetaal wordt gezien als een strategische reserve.

De centrale bank van Rusland voegt al sinds 2006 op structurele basis goud aan haar reserves toe, maar door de escalatie in Oekraïne en de Westerse sancties die daarop volgden zijn de goudaankopen de laatste jaren in een hogere versnelling gegaan.

Het edelmetaal kent geen tegenpartij risico en is daarom extra interessant als vorm van diversificatie in onzekere tijden. Het kan niet door buitenlandse invloeden geblokkeerd worden en zal door vrijwel alle landen in de wereld geaccepteerd worden als vorm van betaling.

Rusland voegt 21,7 ton edelmetaal aan reserves toe

Rusland blijft onafgebroken goud kopen

Rusland blijft goud kopen

Het goud in de kluis van de Russische centrale bank heeft omgerekend naar de huidige goudkoers een waarde van $69,3 miljard. Ten opzichte van de totale reserves van $405 miljard is dat een weging van meer dan 17%. Dat is veel meer dan tien jaar geleden, toen minder dan 2,4% van de totale reserves uit edelmetaal bestond. Tien jaar geleden beschikte het land over iets meer dan 400 ton goud, nu is dat bijna vier keer zo veel.

Zoals onderstaande grafiek laat zien heeft Rusland sinds het aantreden van president Poetin in 1999 haar valutareserves al twee keer moeten aanspreken. De eerste keer was tijdens de financiële crisis van 2008 en de tweede keer was in 2014, als gevolg van de dalende olieprijs. Daardoor kwamen de inkomsten onder druk en begon de waarde van de roebel te dalen. Om die klap op te vangen moest het land een deel van haar strategische reserve aanspreken. Opvallend is dat Rusland in beide situaties uitsluitend haar valutareserves mobiliseerde, terwijl ze onafgebroken edelmetaal bleef kopen.

Rusland voegde naast goud ook valutareserves toe

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo