Omvang derivaten bubbel naar record

De wereldwijde derivatenbubbel is op dit moment 20% groter dan voor de financiële crisis, zo schrijft het Economic Collapse Blog op basis van cijfers van de Bank of International Settlements (BIS). Eind vorig jaar was er naar schatting $710 biljoen aan derivaten in omloop, terwijl dat een jaar eerder nog $633 biljoen was. Ter vergelijking: de Amerikaanse economie heeft, gemeten naar het bbp, een omvang van ongeveer $17 biljoen.

Het kenmerk van deze derivaten is dat ze geen intrinsieke waarde hebben. Het zijn afspraken die vaak rechtstreeks tussen twee partijen worden gesloten en die slechts gebaseerd zijn op het koersverloop van de onderliggende waarde. Op die manier kunnen handelaren een hefboomeffect bereiken, zonder de prijs van de onderliggende waarde te beïnvloeden. Het is een vorm van gokken die alle binding met de reële economie verloren heeft, omdat de derivaten de productiviteit van de economie niet verbeteren.

De derivatenbubbel is het speelveld van de grote zakenbanken, want de 25 grootste financiële instellingen in de Verenigde Staten hebben gezamenlijk $236 miljoen aan derivaten in hun portefeuille. Dat is veel meer dan hun balanstotaal. The Economic Collapse Blog maakte een kort overzicht:

  • JP Morgan: $70 biljoen aan derivaten bij een balanstotaal van $2 biljoen
  • Citibank: $62 biljoen aan derivaten bij een balanstotaal van $1,3 biljoen
  • Bank of America: $38 biljoen aan derivaten bij een balanstotaal van $1,4 biljoen
  • Goldman Sachs: $48 biljoen aan derivaten bij een balanstotaal van $1,4 miljard

Zoals u ziet hebben de derivatenportefeuilles van deze banken een omvang waar het balanstotaal compleet bij verbleekt. Hoe moeten verliezen op deze derivaten ooit worden opgevangen? De volgende grafiek laat zien dat de meeste derivaten betrekking hebben op de ontwikkeling van de rente.

De meeste derivaten zijn gebaseerd op de rente

De meeste derivaten zijn gebaseerd op de rente (Bron: BIS)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

12 gedachten over “Omvang derivaten bubbel naar record

  • In de VS er is geen meldplicht aangaande de derivaten. De banken en de overige “investors” (allemaal speculanten!!!) met filialen in de VS laten alleen de derivaten zien die ze nodig vinden om te publiceren. Men schat dat de totale waarde van de derivaten wereldwijd rond de 1500 biljoen ligt.
    De oplossing voor het derivaten probleem is al ruim 80 jaar bekend maar…
    http://wordpress.com/read/post/id/48874641/36/

    Beantwoorden
  • Off-balance (Schaduw bankieren) overtreft de reële economie met een factor van ca. 20x, daarmee hebben 5 US bedrijven wapens in handen van massa destructie. Transparantie is echt niet priori, temeer ook Centrale banken niet vies zijn van derivaten.
    Zoals Ex-bundesbank president Stark het al zei “Het huidige $-IFMS is verworden een grote illusie” !

    Beantwoorden
    • Ik sprak laatst met Erik Geenen en ook hij zei dat het geld in feite al volledig waardeloos is geworden. Met de biljoenen aan derivaten die boven onze hoofden rondzweven krijg je inderdaad die indruk. Deze verliezen zullen natuurlijk nooit in reële zin genomen worden, dat kan gewoon niet meer. Het zal allemaal in een grote vloedgolf weggespoeld worden, een vloedgolf van hyperinflatie.

      Beantwoorden
  • Laatste zin is het belangrijkste. Onderliggend is het rente verloop. Aangezien ze dat zelf manipuleren verliezen ze dus nooit. Makkelijk zat.

    Beantwoorden
  • Dit systeem loopt op zijn laatste benen en kan ieder moment de geest geven en dan is het einde geld systeem en moeten ze weer wart anders bedenken maar dan doen ook landen mee zoals Rusland, China, India, Europa, Brazilië, MiddenOosten en VS en nu doet alleen maar USA mee er gaat dan veel veranderen en moeten we weer werken voor ons geld want onbeperkt bij drukken is er niet meer bij.

    Beantwoorden
    • De reset zal plaatsvinden vanuit een solide en rationele basis, volgens mij kan dat haast niets anders zijn dan fysiek goud. Het zal het einde betekenen van de papieren goudmarkt.

      Beantwoorden
  • Thanks for one’s marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you will be
    a great author.I will always bookmark yiur blog and will often come back down the road.
    I want to encourage yyou to contine your great posts, have
    a nice morning!

    Beantwoorden
  • Niice post. I learn something new and challenging on site I stumbleupon on a daily basis.
    It’s always helpful too read through articles from other writers
    and practice skmething from their web sites.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo