Volatiliteit blijft dalen: Stilte voor de storm?

De volatiliteit op de financiële markten is laag en de handelsvolumes dalen. Het is slecht nieuws voor alle financiële instellingen en bedrijven die hun geld verdienen met transacties. Of het nou aandelen, valuta, edelmetalen of obligaties zien, over de hele linie is het de laatste maanden uitzonderlijk rustig geworden in de markt. JP Morgan en Citigroup waarschuwden al voor een lagere opbrengst voor hun trading desks. Ook Goldman Sachs verwacht een lagere opbrengst uit handelsactiviteiten op de financiële markten, zo schrijft Businessinsider.

“De volumes in de markt voor vastrentende waardes stonden in 2014 aanzienlijk onder druk. Zo daalde het verhandelde volume op de valutamarkt met 45% ten opzichte van vorig jaar, werden er 20% minder hypotheekleningen verhandeld en daalde het aantal verhandelde bedrijfsobligaties met 15%”, zo verklaarde Gary Cohn van Goldman Sachs tijdens het Sanford C. Bernstein Strategic Decisions Conference.

Volatiliteit zeer laag

De volatiliteit op de aandelenmarkt, gemeten naar de VIX, staat op dit moment 40% lager dan het 10-jaars gemiddelde. Ook op de valutamarkt is de volatiliteit 40% lager dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Gary Cohn merkte op dat de de euro sinds de invoering vijftien jaar geleden nog nooit twee maanden lang in dermate smalle bandbreedte bewoog.

Ook op de rentemarkt is volatiliteit sterk afgenomen, tot 35% beneden het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar heeft de afgelopen drie maanden ook nauwelijks bewogen. De afgelopen 35 jaar is de volatiliteit van dit schuldpapier niet eerder zo laag geweest voor een periode van drie maanden. Gary Cohn zegt dat de handelaren op Wall Street last hebben van het gebrek aan koersbeweging op de financiële markten. “De lage volatiliteit ontmoedigt hedging en vertraagt het opportunistisch beleggen. Als cliënten niet handelen kunnen de handelaren geen geld verdienen.”

Handelsvolumes op financiële markten dalen

Handelsvolumes op financiële markten dalen (cijfers van Federal Reserve, NYSE, Nasdaq, Arca, CME en Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo