China bereid tot steun Rusland

China is bereid Rusland te helpen als dat nodig is, zo verklaarde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi afgelopen weekend tijdens zijn bezoek aan Thailand. Hij zei tegen de South China Morning Post dat Beijing bereid is te assisteren om Rusland uit de crisis te halen. Hij noemde geen concrete maatregelen, maar de verklaring op zich geeft al aan dat de twee landen nauwe banden onderhouden. De minister voegde eraan toe dat hulp aan Rusland waarschijnlijk niet nodig is, omdat het land volgens hem in staat zal zijn op eigen kracht uit de crisis te komen.

De Chinese minister van Handel Gao Hucheng voegde eraan toe dat de twee landen meer in andere valuta dan dollars kunnen handelen middel van een uitbreiding van de valutaswap die in oktober werd verlengd. Het gebruik van eigen valuta in de onderlinge handel kan helpen de roebel te stabiliseren. China zou ook graag in andere valuta dan dollars willen handelen, gezien het grote aantal valutaswaps dat het land de afgelopen jaren gesloten heeft met een groot deel van haar handelspartners.

Vertrouwen

De uitspraken van deze Chinese ministers kunnen het vertrouwen in de Russische economie en de roebel versterken. De band tussen deze twee landen ligt diep, zo verklaarde Jin Canrong van de Renmin University of Beijing tegenover Bloomberg. Volgens hem zien veel Chinezen hun buurland nog steeds als grote broer. Ook merkt hij op dat de economische situatie in Rusland ook belangrijk is voor de Chinese economie, vanwege de toenemende handelsbetrekkingen tussen beide landen. China merkt nu al dat de export van producten naar Rusland afneemt.

Afgelopen donderdag zei Poetin in zijn jaarlijkse persconferentie dat de samenwerking tussen Rusland en China één van de fundamenten is voor de stabilisering en het herstel van de Russische economie voor de komende twee jaar. Eerder dit jaar tekenden de twee landen een belangrijke miljardendeal voor levering van aardgas. De Chinese minister van Handel merkte op dat er dit jaar voor meer dan $100 miljard aan handel gedreven werd met Rusland, een stijging van ruim 10% ten opzichte van de $89,2 miljard van vorig jaar.

Wang Yi spreekt openlijk steun uit voor Rusland (Foto door Jason DeCrow voor Sputniknews)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo