Column: Handelen of beleggen?

Sommige mensen zijn succesvol in handelen, andere in beleggen en heel soms zijn er mensen die beide onder knie hebben. Het grootste gevaar schuilt in de overlap van de twee waarbij uw trades beleggingen worden of u beleggingen als trades gaat beschouwen. Handelen en beleggen hebben een belangrijk ding gemeen: we positioneren vandaag ergens ons geld in de hoop (of liever in de verwachting) er winst op te maken in de toekomst. Elke keer als we ons geld op deze manier inzetten is er een keerzijde, namelijk het risico dat we geld verliezen. Dit geldt zowel voor handelaren als beleggers.

Het grootste verschil tussen de twee is de looptijd van een positie. Beleggingen zijn doorgaans voor jaren of zelfs decennia. Mensen investeren in onroerende goed, participeren in bedrijven of beleggingsinstellingen en veel mensen kopen aandelen in beursgenoteerde ondernemingen omdat zij denken dat er op (langere) termijn waardestijging in zal zitten. Handelaren hebben een veel kortere horizon, dat kan variëren van seconden tot minuten, uren, dagen of weken. Wanneer het langer gaat duren , kom je een beetje in een grijs gebied en begint het meer op een belegging te lijken.

Zoals een belegger effecten koopt voor de langere termijn, kan de handelaar hetzelfde kopen met een korte termijn visie. Het verschil zit in de intentie en het tijdschema . Als ik een effect koop met de bedoeling om het volgende week te verkopen met winst, is het een trade. Als ik een effect koop met de bedoeling om het te houden voor de lange termijn om zo de groei van het bedrijf mee te maken ben ik aan het beleggen. We praten hier dus over verschillende takken van sport.

Maar wat als ik vandaag een effect koop voor een belegging en de volgende week een kleine winst zie die ik direct ga verzilveren? Of als ik vandaag een trade doe die verlieslatend is en deze positie langer aanhoud? Ik neem dus geen verlies, maar hou de positie open omdat ik ‘hoop’ dat het wel weer goed komt. Op dat soort momenten ben ik handelen en beleggen aan het mengen en dat is een gevaarlijke fout die door velen gemaakt wordt.

Waarom werkt handelen en beleggen niet door elkaar heen?

Dat wil ik tonen door middel van een voorbeeld:

Stel: er is een werkkapitaal beschikbaar van €25.000. Hiermee kun je een belegging doen en bijvoorbeeld 5.000 aandelen kopen van €5. Als het heel goed gaat en de koers van het fonds (of een mix van fondsen) is met 20% gestegen in een jaar, dan heb je €5.000 winst gemaakt. Maar dat zal niet ieder jaar gebeuren, want de meeste beleggers nemen alleen maar long posities in. Er komen jaren aan waarin de koersen niet meer stijgen en het rendement zal drastisch afnemen en misschien wel negatief worden.

Met diezelfde €25.000 zou je ook kunnen handelen op de futuremarkt (long en short). Stel dat ik een future-contract koop op de AEX (FTI future), daarvoor moet ik een margeverplichting aanhouden van circa €5.000. Dan heb ik nog circa €20.000 over als veiligheidsmarge. Als ik gemiddeld iedere dag een bescheiden halve AEX-punt aan netto winst kan maken, heb ik per dag €100 winst. Als we dat 200 dagen per jaar doen is het rendement €20.000, ofwel 80%.

Bij het traden met die futures moet ik dan wel een strakke stop-loss inbouwen en de positie ook echt verlaten als dat stopniveau bereikt wordt. Als ik die stoploss negeer omdat ik geen verlies wil nemen en er dus een belegging van maak, komt mijn hele money management in gevaar. Als de AEX dan enige procenten daalt loop ik tegen een groot verlies aan. Ik kan het mij dus absoluut niet permitteren om van een trade een belegging te maken.

Als we het vanaf de andere kant benaderen, namelijk van een belegging een trade maken, gaat het ook niet goed:

Een belegger heeft een lange termijn horizon. Het doel is profiteren van waardestijging in een groter timeframe. Indien er dan na korte tijd (deels) winst wordt genomen, kun je het beoogde resultaat niet meer waar maken. Tenzij je weer instapt na een mogelijke correctie, maar dan ben je aan het handelen geslagen. Kortom: beleggen en traden kan allebei, maar benader het vanuit een ander oogpunt. Maak nooit van je belegging een trade of van je trade een belegging. Omdat veel actieve mensen op de beurs hierin geen vastomlijnde strategie volgen, gaat hiermee een hoop mis.

Om je werkkapitaal optimaal te benutten is het handelen een zeer lucratieve werkwijze, maar enkel geschikt als je daar voldoende tijd en aandacht aan kan geven. Handelaar moet je worden omdat je het kan en wil, niet als uitvloeisel van een (mislukte) belegging.

Beleggen is niet hetzelfde als handelen!

Beleggen is niet hetzelfde als handelen!

Patrick Koopman is een professionele trader die jarenlange ervaring heeft op de future markten en werkt op basis van technische analyse.

‘Gelijk krijgen over de koersrichting op termijn is mooi, maar nú geld verdienen met de bewegingen van vandaag is waar het om gaat.’

http://www.momentumtrades.nl/

Patrick Koopman

Patrick Koopman is een professionele trader die jarenlange ervaring heeft op de future markten en werkt op basis van technische analyse. ‘Gelijk krijgen over de koersrichting is mooi, maar nú geld verdienen met de bewegingen van vandaag is waar het om gaat. Technische analyse van koersen en grafieken brengt ons op het spoor van herkenbare patronen en repeterende bewegingen. Daar zit de winst.’ In een wereld waar veel gepraat wordt, is praktische toepasbaarheid nog wel eens ver te zoeken. Patrick verstaat de kunst om de materie terug te brengen naar ongekunstelde en doeltreffende oplossingen. Geld verdienen met beurshandel is voor velen toegankelijk gemaakt. Profiteer van Patrick’s trades op de future markten via Momentumtrades. www.momentumtrades.nl