“Krugerrand beste belegging uit Zuid-Afrika sinds 2000”

De gouden Krugerrand munt was de afgelopen zeventien jaar de beste belegging in Zuid-Afrika, zo concludeert Bloomberg Businessweek. Had je in 2000 als belegger deze gouden munten uit eigen land gekocht, dan had je daar nu een hoger rendement op gehaald dan met een belegging in de aandelenmarkt of vastgoedmarkt van Zuid-Afrika.

In de vijftig jaar dat de Krugerrand bestaat (de eerste exemplaren werden in 1967 geslagen) is de prijs van deze munt van 1 troy ounce goud gestegen van 27 naar 16.840 Zuid-Afrikaanse rand, een stijging van ongeveer 13,73% op jaarbasis. In Amerikaanse dollars steeg de waarde van dezelfde beleggingsmunt de afgelopen vijftig jaar van $35 naar naar $1.287, dat is een jaarlijks rendement van omgerekend 7,47%.

krugerrand-rendement

Gouden Krugerrand leverde meer rendement op dan aandelen en vastgoed (Bron: Bloomberg)

Gouden munten

De gouden Krugerrand was in 1967 de eerste gouden munt die speciaal voor beleggingsdoeleinden geslagen werd. Daarom staat er geen nominale waarde op de munt en bevat deze exact een troy ounce puur goud. Dat laatste is handig voor beleggers, omdat de goudprijs wereldwijd in troy ounce (31,1 gram) genoteerd staat. Zo weet je als belegger precies wat de munt waard is.

Later kwamen andere munthuizen met vergelijkbare beleggingsmunten, zoals de Amerikaanse Eagle, de Canadese Maple Leaf, de Mexicaanse Libertad en de Australische Nugget. Ook deze munten bevatten exact een troy ounce goud (of een fractie daarvan) en worden op basis van de goudwaarde verhandeld.