ISIS wil munt op basis van goud en zilver?

Het blog Truthingold schrijft dat ISIS van plan is een nieuwe valuta te introduceren op basis van gouden en zilveren munten. Die munt zou gebruikt moeten worden in de gebieden in Syrië en Irak die in handen zijn van de terreurgroep. Binnen enkele weken zou de nieuwe valuta gelanceerd moeten worden, zo schrijft Truthingold op basis van ‘verschillende bronnen’. Het is ook nog niet duidelijk hoe dat nieuwe geld, gebaseerd op gouden dinars en zilveren dirhams, in omloop zal worden gebracht en waar de munten geslagen worden.

De dinar en de dirham waren in het verleden wettig betaalmiddel, maar zijn ook in het Midden-Oosten vervangen door fiatgeld. De gouden en zilveren munten bestaan nog wel, maar worden niet meer als belangrijkste betaalmiddel gezien. Het is de vraag wat de impact zal zijn van een terugkeer naar gouden en zilveren muntstukken in het door ISIS gecontroleerde gebied. Volgens Truthingold heeft het zeker potentieel om de dollar te verzwakken, maar dat valt nog maar te bezien. De vraag naar dollars zal niet significant veranderen als mensen ergens in de wereld besluiten onderling in goud en zilver te betalen. Het verhaal wordt misschien anders als ISIS haar olie verkoopt voor goud. Op dit moment heeft de terreurgroep de controle over verschillende olievelden in Irak. Deze olie wordt voor een gereduceerde prijs van $20 per vat op de markt gebracht en zorgt daarmee voor financiering van de activiteiten van ISIS.

Update (16 november 2014): Inmiddels is er ook een persverklaring uitgegeven door ISIS, samen met het ontwerp van de gouden munten. Zie dit artikel voor meer informatie.

isis-gold-silver-copper-coins

De nieuwe gouden, zilveren en koperen munten van de Islamitische Staat (Afbeelding van Iraqinews)

isis-statement-coins

De aankondiging van de nieuwe munten door terreurgroep ISIS (Afbeelding via Iraqinews)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

7 gedachten over “ISIS wil munt op basis van goud en zilver?

    • Tenzij uw maatschappij te primitief of te onbetrouwbaar is om aan dubbel boekhouding te doen. Dan is wat erin zit ook van belang.

      Beantwoorden
      • Exact! Het gebruik van gouden en zilveren munten is alleen nodig als er geen beter alternatief van de grond kan komen. Daar waar eigendomsrechten beschermd worden en er een functionerende rechtstaat is wordt het vanzelf logisch om een fiat geldsysteem op te zetten.

        Beantwoorden
  • Wie weet, moeten we ISIS nog “dankbaar” zijn voor de lage olieprijs?

    Beantwoorden
    • Ik weet niet op ISIS de kracht heeft om de marktprijs van olie te beïnvloeden. Ook is hun product minder liquide dan olie uit andere bronnen. Maar weinig partijen willen zaken doen met ISIS denk ik, vandaar de lage prijs.

      Beantwoorden
  • Wanneer ze er in slagen om het edelmetaal en de dollar te ontkoppelen, hebben die mannen met baarden een huzarenstukje neergezet. Poetin zal deze mannen ongetwijfeld dankbaar zijn en plots gaat het in de wereld niet meer om Oekraïne en beseft men in Brussel dat de EU weer eens op het verkeerde paard heeft gewed.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo